Dacă ai mașină și ai locuit pentru o perioadă îndelungată la bloc, vei simţi probabil o nevoie puternică de a avea un spațiu special destinat autoturismului tău... mai precis, un garaj.
Și înțeleg perfect această nevoie!
Atunci când te trezești că toate locurile de parcare aferente blocului au fost ocupate pentru că unul sau mai mulți locatari au decis să își cheme rudele în vizită, nu poţi fi tocmai recunoscător pentru "confortul" urban...
Sau, și mai rău, dacă ești nevoit să îți parchezi mașina în fața blocului pentru că, nu știu cum, toți porumbeii ajung să își facă o "căsuță" și să se "relaxeze" fix deasupra automobilului tău...
Poate chiar descoperi brusc că au hotărât să intervină și cei de la Primărie, care îți ridică mașina pentru că ai parcat-o necorespunzător, şi stai binișor pe gânduri.
Sau, în cazul în care ai reuşit să îți plasezi mașina în parcarea blocului, nu știi niciodată când unul dintre vecinii tăi îți va lovi mașina, accidental sau... neinspirat.
Prin urmare, dacă îți permiți un garaj, atunci construiește-l! Ține însă cont și de costurile pe care le implică un astfel de obiectiv.
Foarte multă lume care începe să proiecteze (îţi aminteşti că de la proiect încep economiile sau, dimpotrivă, belelele :) ) dimensionează garajul de parcă ar construi o a doua casă!!!!
Iată o tehnică ce sper să te ajute să nu arunci banii pe un spaţiu inutil – dimensiunea optima a unui garaj.
Dacă ai o singură mașină de adăpostit, dimensiunea optimă a garajului ca raport preț/calitate este:
Lățime - 3,5 metri
Lungime - 5 metri
Înălțime - 2,5 metri
Uși - 2x2 metri. Acestea pot fi cu deschidere normală, cu telecomandă, basculante sau culisante.
În funcție de spațiul de care dispui, îți vei putea alege cea mai avantajoasă variantă (opţiunile sunt bune în ansamblu, dar trebuie să le analizezi cu atenţie oricum).
Dacă spațiul curții tale este mult prea mic pentru a include un garaj suprateran și te gândești să îți faci unul subteran, trebuie să ai în vedere că acesta poate să majoreze costul total de construcție al casei cu PÂNĂ LA 10-15%, în funcţie de natura terenului şi de opţiunile construcţiei.
Evaluează lucrurile şi dintr-o altă perspectivă: banii cheltuiți pentru realizarea garajului ar putea fi investiţi în achiziționarea celei de-a doua mașini pe care ți-o dorești sau redirecționaţi către alte scopuri importante pentru tine.
Alternativa pentru GARAJ: o platformă acoperită, plasată în faţa casei, poate fi o idee mult mai bună pentru tine. Ia în calcul și acest lucru, mai ales dacă bugetul tău nu este foarte generos.
Orice ai alege, parcă e mult mai bine decât să parchezi în faţa blocului oricum!
SURSA: Cristian Budau
Construieste cu capul pe umeri pentru a ramane cu bani in buzunar :)