Îţi voi dezvălui detaliile la care trebuie să fii atent atunci când verifici utilităţile terenului pe care doreşti să îl achiziţionezi, precum şi ce alternative ai dacă îţi lipsesc una sau mai multe utilităţi.
Trebuie să îţi spun de la bun început că, atunci când hotărăşti să îţi construieşti casa de vis, se poate ca terenul tău, locaţia pe care o consideri ideală, să se afle acolo unde doar vulturii ajung şi să nu dispui de niciuna dintre utilităţile pe care ţi le voi descrie mai jos - fără curent, fără acces la apă, să nu mai vorbim de gaz sau de canalizare.
Dar locaţia poate fi mirifică... e poate să ai parte o privelişte care să îţi taie respiraţia şi să te facă să te îndrăgosteşti pe loc de acele împrejurimi :). Nu pretind că nu e posibil să se întâmple aşa ceva.
Pe de altă parte, îţi spun că există soluţii pentru aproape orice problemă din ziua de azi. Este vorba, de fapt, despre ce resurse ai la dispoziţie sau eşti dispus să aloci, precum şi despre cum eşti dispus să acorzi importanţă şi să pui în balanţă BUGETUL vs VISUL în cosntruirea casei tale.
Din punctul meu de vedere, ar fi bine ca aceste două componenente să meargă mână în mână.
Aşadar, dacă nu dispui de resurse nelimitate şi totuşi vrei să alegi un loc în care să te simţi acasă, îţi voi spune în cele ce urmează la ce trebuie să fii atent când cumperi terenul din punctul de vedere al utilităţilor. Astfel, lipsa uneia sau alteia nu va fi un impediment, iar tu vei fi, totodată, conştient de costurile la care te vei supune ulterior, datorită lipsei facilităţilor respective.
Existenţa utilităţilor pe teren este un factor important în reducerea costurilor finale ale casei. De exemplu, existenţa curentului sau a apei te poate scuti de cheltuieli de câteva mii sau chiar zeci de mii de euro. Dar hai să vedem ce alternative avem, ce costuri ne genereaza lipsa acestor utilităţi şi cum putem REDUCE aceste costuri:
1. APA - REŢEA VS FORAJ
Dacă ai apă de la reţea, practic te bucuri de varianta ideală. Lipsa apei de la reţea poate fi compensată prin foraj.
Atenţie:
Merită să iei în calcul prezenţa sau lipsa apei înainte de achiziţia terenului. Costurile pentru un foraj se ridică la aprox. 50 euro/ml. Dacă te afli într-o zonă de şes şi găseşti apă cu un debit suficient pentru gospodăria ta, la 20 ml costurile tale se ridică la 1000 euro. În schimb, dacă eşti într-o zonă de deal, unde e nevoie să forezi la 100 m adâncime sau chiar mai mult, costurile necesare obţinerii accesului la apă vor fi pe măsură.
Aşadar, înainte de achiziţia terenului, ia în calcul lipsa reţelei de apă şi interesează-te de costurile de foraje. Apropos, orice firmă cu experienţă în domeniul forajelor te va informa cu privire la nivelul la care trebuie să forezi pentru a avea un debit suficient de apă dacă îi indici zona unde ai vrea să execuţi lucrarea.
Recomandări:
Cere cel puţin 3 oferte.
Discută cu fiecare dintre echipe pe îndelete.
Pune întrebări.
Cere referinţe de la lucrări executate.
Verifică referinţele.
Întreabă-ţi vecinii la ce nivel au forat ei şi cum se descurcă cu apa.
2. CURENT - REŢEA VS PANOURI FOTOVOLTAICE
Curentul este una din utilităţile pe care aş spune că este obligatoriu să le ai de la bun început. Dar poate că activitatea îţi permite să îţi câştigi existenţa departe de civilizaţie, iar tu alegi să faci asta. Poate că visul tău este să ai casa pe un vârf de munte, departe.
Poate că terenul ales este într-o zonă care te lasă mut si de care te îndrăgosteşti la prima vedere. Ştim cu toţii că în dragoste raţiunea dispare. Nu trebuie să disperi. Soluţii există, cu condiţia să conştientizezi implicaţiile logistice şi financiare... înainte de achizitia terenului.
Panourile fotovoltaice pot fi o alternativa demnă de a fi luată în calcul.
Cum calculezi eficienţa panourilor fotovoltaice? De unde ştii ce tip de panouri este indicat să instalezi? Cum faci alegerile?
Mai jos, îţi voi prezenta 5 paşi pe care trebuie să îi parcurgi pentru alegerea panourilor fotovoltaice:
Calculează suma facturilor de energie electrică pe ultimul an şi vezi ce medie de consum lunar ai obţinut.
Găseşte orientarea sudică a acoperişului tău, cu ajutorul unei busole (orice telefon deştept are una în acest moment). De ce sudul? Pentru că expunerea la soare este cea mai mare pe partea sudică. Măsoară ce suprafaţă de acoperiş are expunere sudică.
Caută 3 furnizori de panouri fotovoltaice şi cere-le să-ţi facă un calcul pentru necesarul de energie de care ai nevoie.
După ce s-a aflat suprafaţa acoperişului cu expunere sudică, respectiv necesarul de energie, se poate cacula uşor numărul panourilor fotovoltaice de care ai nevoie.
Ultimul pas constă în calcularea mărimii panourilor de care ai nevoie. După ce ai aflat câte panouri încap pe acoperișul casei tale, trebuie să împarţi consumul de energie electrică la numărul de panouri pe care le poţi instala. Rezultatul calcului o să îţi indice tipul de sistem de panouri solare care produce energia electrică necesară casei tale. Acestea pot avea o capacitate mare sau medie de producție.
Înainte de a instala panouri fotovoltaice, casa ta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Suprafața acoperișului trebuie să fie suficient de mare pentru a susține cel puțin două panouri solare.
Panourile solare trebuie să poată primi lumină solară cel puțin 6 ore/zi.
Nu trebuie să existe obstacole în direcția razelor solare.
Trebuie să ai acces la panouri, pentru că acestea trebuie curățate regulat.
3. GAZ - REŢEA VS LEMNE, PELEŢI, CURENT, COMBUSTIBIL LICHID
Dacă ai acces la reţeaua de gaz, este minunat. În caz contrar, nu dispera, căci există alternative.
a. Centrala pe lemne - alternativa despre care am fi putut spune cândva că este ieftină, pentru că lemnul în sine era ieftin. Ei bine, lemnul se scumpeşte pe zi ce trece, iar centrala de acest fel este cea mai incomodă. Lemnele de foc trebuie aduse, depozitate, tăiate, pregătite pentru centrala pe care o ai.
Atenţie:
Ai nevoie de un loc de depozitare. Dacă estetic nu te deranjează, acest loc de depozitare poate să fie şi o terasă acoperită, astfel încât lemnele să fie protejate de intemperii, dar să existe şi posibilitatea ventilării naturale.
b. Centrala pe peleţi - alternativa mai comodă decât cea pe lemne. Este de luat în calcul, dar trebuie să ai la dispoziţie un spatiu de depozitare pentru aproximativ 5-6 tone/iarnă, la o casă de 200 mp utili. Aprovizionarea cu peleţi se poate face, în funcţie de temperatura dorită, o dată la câteva zile.
c. Centrala pe curent - o variantă cel puţin la fel de comodă precum gazul. Din punctul de vedere al execuţiei, aceasta vine la pachet cu mult mai puţine bătăi de cap.
Atenţie!!!
În cazul în care casa nu este foarte bine izolată, consumul de curent poate fi argumentul principal pentru care această variantă să nu stea în picioare.
Recomandare:
În cazul în care se merge, totuşi, pe varianta centralei termice pe curent, se recomandă optimizarea izolaţiei termice a clădirii. Cel mai indicat este, în astfel de situaţii, un sistem de încălzire prin pardoseală. Astfel, agentul termic din reţea va fi la o temperatură de 35-40 grade C, ceea ce va duce la o mai mică solicitare a centralei şi, implicit, la economii substanţiale la factura de energie.
4. CANALIZARE - REŢEA VS FOSĂ, STAŢIE EPURARE
Lipsa canalizării poate fi substituită cu succes de o fosă septică ecologică.
Recomandări:
Se recomandă ca montajul să fie executat doar de echipe specializate. Importanţa montajului este vitală în funcţionarea optimă a fosei septice. Folosiţi, de asemenea, bioactivatori pentru fose septice.
5. DRUM ASFALTAT VS 4X4
Nu ai drumul asfaltat. Nici asta nu e o problemă, cu condiţia să investeşti într-un off-road 4x4. E bine să iei asta în calcul :).
Utilitatile, costurile lor si alernativele ce le poti avea este si un subiect pe care il abordez in detaliu in cursul online www.casabuget.ro .
In urmatorul mail iti voi spune de ce "MArimea chiar conteaza" si cum poti sa reduci costurile reducand si optimizand din dimensiunile casei ... Fii cu ochii pe mail :)
sursa: Cristian Budau
Construieste cu capul pe umeri pentru a ramane cu bani in buzunar :)